31 maja – Światowy Dzień Bez Tytoniu

Światowy Dzień bez Tytoniu obchodzony jest co roku 31 maja. W tym roku obchodom towarzyszy hasło: „Potrzebujemy żywności, nie tytoniu”.

Święto jest okazją do ogólnospołecznej akcji edukacyjnej informującej o zdrowotnych następstwach używania tytoniu i zachęcającej do wyboru zdrowego stylu życia wolnego od dymu tytoniowego. W 2023 roku obchody koncentrują się wokół konsekwencji uprawy tytoniu dla zdrowia rolników, planety i wszystkich ludzi oraz kryzysu żywnościowego.

Globalny kryzys żywnościowy narasta, napędzany przez konflikty, zmiany klimatu, skutki pandemii COVID-19, a także skutki wojny na Ukrainie, która napędza wzrost cen żywności, paliw i nawozów. Uprawa i produkcja tytoniu prowadzi do długotrwałych, globalnych szkód ekologicznych i zmiany klimatu, a także odgrywa kluczową rolę w określaniu przyszłości rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. WHO ogłasza dzisiaj globalną kampanię 2023 na Światowy Dzień bez Tytoniu – skoncentrowaną na zrównoważonych uprawach żywności zamiast tytoniu .

Rekordowa liczba 349 milionów ludzi w 79 krajach stoi w obliczu zagrożenia brakiem żywności, wielu z nich mieszka w krajach o niskich i średnich dochodach, w tym w ponad 30 krajach na kontynencie afrykańskim. Jednocześnie wiele z tych krajów wykorzystuje duże obszary żyznej ziemi do uprawy tytoniu zamiast zdrowej żywności. Uprawa tytoniu powoduje zły stan zdrowia rolników i pracowników rolnych oraz nieodwracalną utratę cennych zasobów środowiska.

Więcej informacji znajduje się na stronach:

https://www.who.int/europe/news-room/events/item/2023/05/31/default-calendar/world-no-tobacco-day-2023–we-need-food–not-tobacco

https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2023