Podobnie jak w latach ubiegłych młodzież I Liceum Ogólnokształcącego im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Giżycku miała okazję poznać kulturę, tradycję i obyczaje Anglii, Niemiec i Rosji. Założeniem tego dnia był udział w konkursach, quizach oraz degustacjach kulinarnych zorganizowanych przez nauczycieli języków obcych przy udziale uczniów. W szkole zapachniało tostami i gryczanymi blinami a hostessy częstowały uczniów i pracowników szkoły rosyjskimi i niemieckimi cukierkami, rosyjską chałwą oraz angielskimi ciasteczkami do herbaty (tzw. scones). Pojawił się nawet angielski „bread and butter pudding” – słodka przekąska robiona na bazie chleba, mleka oraz słynne angielskie smarowidło „Marmite„. Uczniom posmakowały również gorące „taratuszki” przygotowane według przepisu z dalekiej Syberii oraz niemieckie ciasta. Po szkole przechadzali się również chłopcy przebrani za Szkotów, prezentując różnokolorowe kilty (spódnice męskie) w różne wzory tartanu (szkocka krata) oraz dziewczęta przebrane za urocze Bawarki w narodowych strojach. Dużym zainteresowaniem cieszył się również konkurs matematyczny w języku angielskim – „Masterteam”. W tym dniu świetna zabawa, której przyświecała chęć pogłębienia wiedzy o różnych kulturach, zjednoczyła całą szkolną społeczność i sprawiła, że młodzież miała okazję wziąć udział w lekcjach języków obcych w zupełnie niecodziennych okolicznościach oraz możliwość spojrzenia na lekcje języków obcych z zupełnie innej perspektywy.