13 marca br. troje uczniów z Zespołu Szkół Zawodowych wzięło udział w III Międzyszkolnym Konkursie Gastronomiczno-Językowym w Mrągowie pod nazwą „Potrawy jarskie”. W kulinarne szranki stanęło 18 uczniów z 6 szkół naszego województwa o kierunku gastronomicznym: ZSZ w Piszu, ZSZ w Giżycku, Zespołu Szkół w Olsztynku, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie, Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie i ZSZ w Mrągowie.
Młodzi kucharze samodzielnie wykonali potrawy, a następnie zaprezentowali je w wybranym przez siebie języku obcym (do wyboru język angielski i niemiecki). Komisja konkursowa wyłoniła najlepsze potrawy. Oceniane były cechy organoleptyczne, kreatywność, pomysłowość, sposób podania oraz zaprezentowanie potrawy w języku obcym.
Opiekunami uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku byli:
p. Marta Tyszko – jęz. angielski
p. Monika Dunowska – jęz. niemiecki
p. Urszula Siergiej – Todryk – część gastronomiczna
Osiągnięcia naszych uczniów na konkursie:
I miejsce w konkursie zajął Robert Biercewicz klasa III a Technikum
„Włoskie pierożki z mazurskim nadzieniem w sosie ze skarmelizowanego pora” – jęz. angielski
III miejsce zajął Przemysław Rakowski klasa II c Technikum
„Podwędzane cannelloni z warzywami na puree ziemniaczanym” – jęz. angielski