20 października – Światowy Dzień Osteoporozy

Osteoporoza nazywana jest „cichym złodziejem kości”. Jest chorobą niewidoczną i podstępną. Polega na stopniowym zanikaniu tkanki kostnej. Kość staje się podobna do gąbki, podatna na urazy. W rezultacie prowadzi to do złamań. Nawet niewielki uraz może powodować tzw. złamania osteoporotyczne. Najczęściej dochodzi do złamania kręgosłupa, kości przedramienia i kości udowej.
Według Raportu NFZ, w Polsce choruje na osteoporozę ok. 2,1 mln osób, z czego 1,7 mln to kobiety. Wartość refundacji świadczeń z powodu złamań, które najczęściej przypisywane są osteoporozie w 2018 roku wyniosła 476 mln zł.
Czy można uniknąć osteoporozy? Czy jesteś w grupie ryzyka?
Czynniki ryzyka zachorowania na osteoporozę:

1) na które nie mamy wpływu:
​ ​ – skłonności genetyczne
​ ​ – jasna karnacja
​ ​ – szczupła budowa ciała
​ ​ – wiek powyżej 65 roku życia
​ ​ – płeć żeńska.
2) na które mamy wpływ:
​ ​ – niska podaż wapnia, białka, fosforu,
​ ​ – niedobór witaminy D
​ ​ – nadmierne spożycie alkoholu
​ ​ – palenie tytoniu
​ ​ – siedzący tryb życia i unieruchomienie.

Profilaktyka osteoporozy, czyli czym skorupka za młodu nasiąknie…
Jak zapobiegać osteoporozie od najmłodszych lat?
Dlaczego w diagnostyce osteoporozy zalecane jest badanie densytometrii i na czym polega?
W jaki sposób najlepiej suplementować wapń i witaminę D3?
Jakie leki mogą obniżać masę kostną?
Jaka aktywność jest zalecana w zapobieganiu osteoporozy?
I dlaczego nie należy wypisywać dzieci z lekcji w-f?

Czy wiesz, że…?
Do ok. 30 r.ż. gromadzimy w kościach zapas wapnia, który nazywamy szczytową masą kostną. To najistotniejszy okres dla naszych kości.
​ ​
Jeśli chcesz zapobiegać osteoporozie jedz produkty bogate w wapń: mleko, sery, jogurty, maślanki, kefiry, twarożki.
​ ​
Wybieraj duże ilości świeżych lub gotowanych warzyw i owoców.
Nie rezygnuj z tłustych ryb morskich, zawierających kwasy omega-3.
Sięgając po pieczywo, wybieraj razowe, wieloziarniste.
​ ​
Dobrym źródłem wapnia w diecie są także:
– ryby (np. sardynki, szprotki),
– sezam, migdały, orzechy, mak,
– soja, fasola, ciecierzyca, groch,
– natka pietruszki, koperek, czosnek,
– szpinak, brukselka, kapusta.
​ ​
Zrezygnuj z wyrobów mięsnych konserwowanych fosforanami.
Nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych zwiększa wydalanie wapnia z organizmu i obniża jego przyswajanie z przewodu pokarmowego.
​ ​
W profilaktyce osteoporozy!
Pamiętaj, aby poświęcić 30–60 minut dziennie na aktywność fizyczną.
Dopasuj ją do swojego wieku i sprawności.
Dobrze zaplanowany trening zmniejsza ryzyko złamań kości.
Mocne mięśnie stabilizują postawę ciała i eliminują ryzyko upadku.
Może to pomóc uniknąć złamań osteoporotycznych.
​ ​
I pamiętaj! Jedz zdrowo! żyj zdrowo! ​ ​Korzystaj na portalu https://diety.nfz.gov.pl
​ ​

O profilaktyce mocnych kości, diagnostyce osteoporozy i zdrowym stylu życia mówi dr hab. n. med. Tomasz Blicharski  specjalista ortopedii i traumatologii narządu ruchu:
https://www.facebook.com/akademianfz/videos/630732028523242

 


 

Raport NFZ https://ezdrowie.gov.pl/portal/home/badania-i-dane/zdrowe-dane/raporty/nfz-o-zdrowiu-osteoporoza przeczytasz o:
– epidemiologii osteoporozy w Polsce i Europie,
– świadczeniach udzielonych z rozpoznaniem osteoporozy,
– lekach stosowanych w leczeniu osteoporozy oraz ciągłości farmakoterapii,
– liczbie i koszcie złamań osteporotycznych.

Już dziś można zapoznać się z Programem Profilaktyki Złamań Osteoporotycznych. Przeznaczony jest dla kobiet w wieku 50–70 lat, które nie leczą się na osteoporozę, a są szczególnie zagrożone. Jeżeli podejrzewasz u siebie ryzyko wystąpienia osteoporozy, zgłoś się do lekarza POZ lub sprawdź czy w Twojej okolicy realizowany jest ten program profilaktyczny.
Wejdź na stronę: https://pacjent.gov.pl/programy-profilaktyczne/profilaktyka-osteoporozy
​ ​