Dnia 22 marca 2023 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie odbył się jubileuszowy XXV Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. Temat tegorocznego konkursu: „Vege – zielono mi”. W konkursie udział wzięli uczniowie z 9 szkół województwa warmińsko-mazurskiego. Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku reprezentowali:
1. Dominika Caryk – klasa 2 TŻ
2. Marcin Kmit – klasa 2c BS
Zmagania uczestników oceniało jury w następującym składzie: Andrzej Zielaskiewicz – szef kuchni w Restauracji Trylinka
w Olsztynie, Marcin Zakrzewski – szef kuchni OW Wyspa Brzozowa w Kretowinach, Michał Soliwoda – szef kuchni w Hotelu Mikołajki Leisure SPA.
Podczas gdy uczestnicy wykonywali potrawy, a jury obradowało, konkursowi towarzyszyły ciekawe wydarzenia, jak:
– wykład nt.: „Czy zmierzamy w kierunku vege?” wygłoszony przez panią dr inż. Małgorzatę Kuśmierczyk,
– pokaz carvigu w wykonaniu firmy Carvig-Gniech reprezentowanej przez pana Grzegorza Gniecha i panią Sylwię Kruszyńską,
– wykład Greenology – kuchnia roślinna dla szefów kuchni na temat diety laktoowowegetariańskiej, wygłoszony przez Trademarkrting Digital Manager Bonduelle Food service – panią Wioletę Bielecką.
Wspaniałym artystycznym urozmaiceniem wydarzenia był koncert Big Bandu z Państwowej Szkoły Muzycznej I i II Stopnia im. Fryderyka Chopina w Olsztynie pod kierownictwem pana Henryka Zinkiewicza.
Uczestnicy konkursu o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni wykazali się niezwykłą kreatywnością, a ich umiejętności kulinarne zostały ocenione przez jury bardzo wysoko. Ostatecznie konkurs wygrały: Karolina Strzelewska i Roksana Tańska z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie za potrawę o nazwie: Kulinarne wariacje kuchni wegetariańskiej.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i wszystkim uczestnikom konkursu!
Źródło: Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku