W czasie praktyk, które odbyłyśmy na gospodarstwie Christa i Rii Vissers poznałyśmy funkcjonowanie pracy na polu, w szklarni jak i w sortowni. Zapoznałyśmy się z zasadami BHP jakie obowiązywały na terenie działającego gospodarstwa, na którym zachowane są zasady ochrony środowiska. Pracodawcy jak i pracownicy dbali o swoje jak i nasze bezpieczeństwo. Do naszych zadań należało: zakrywanie kopców szparagowych folią, sortowanie szparagów, wyciąganie kwiatków z truskawek szklarniowych, odkrywanie rajek, układanie pudełek do skrzynek, wyciąganie kapilarów z doniczek, wyrzucanie plantów. Warunki jak i atmosfera na praktykach była bardzo dobra. Wiele mogłyśmy się nauczyć od pracowników jak i od samych gospodarzy. Pracodawcy mają własne gospodarstwo oraz sklep, w którym zatrudniają wystarczającą ilość osób. Miesięczne praktyki w Holandii nauczyły nas współpracy z ludźmi różnej narodowości oraz dużej odpowiedzialności. Języki obce, których uczymy się w szkole bardzo nam pomogły w dogadywaniu się z pracownikami oraz pracodawcami.
Katarzyna Frąckiewicz III TIŚiM
Monika Tomaszewicz III TIŚiM
(uczennice ZSKŚiA w Giżycku)
Fot. Archiwum ZSKŚiA w Giżycku