29 kwietnia 2013 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbyły się Warsztaty Carvingu – sztuki zdobienia potraw, która narodziła się na Dalekim Wschodzie. Carving polega na rzeźbieniu w owocach i warzywach ornamentów, wgłębień, wzorów, figur oraz kompozycji kwiatowych. Powstałe dekoracje mają na celu uczynienie potraw bardziej apetycznymi i wykwintnymi. W warsztatach uczestniczyło 15 uczniów z klas I – III Technikum nr 3.
Młodzież zapoznała się z rodzajami narzędzi, sposobami ich używania, zasadami bezpieczeństwa, czynnikami decydującymi o wyborze materiału do pracy a następnie obejrzała film instruktażowy pokazujący różne techniki rzeźbienia owoców i warzyw. Prezentowane były między innymi: róża w melonie, szyszka z białej rzodkwi, kielich z ogórka. Najtrudniejsza okazała się praktyka, jednak uczniowie cierpliwie i wytrwale próbowali swoich sił, a efektem ich pracy były kwiaty z marchwi, liście z ogórka, róże z buraka oraz wiele innych pomysłowych rzeźb. Były to pierwsze kroki naszych uczniów w nauce carvingu, ale nie ostatnie, bowiem mają chęci uczyć się dalej tej trudnej, ale pasjonującej sztuki.
Wstępem do zajęć był wcześniej ogłoszony konkurs szkolny pt. „Carving- zrób to sam!”. Siedmiu odważnych uczniów przygotowało własne dekoracje, posiłkując się informacjami na temat carvingu zaczerpniętymi z internetu. Wszystkie prace okazały się oryginalne i godne wyróżnienia:
Zaprezentowali się:
1) Azor – Kinga Ulianowicka, kl. I a Technikum nr 3
2) Kurczak – Patrycja Nalepińska i Kinga Mingielewicz, kl. II a Technikum nr 3
3) Łabędzie w tataraku – Marcin Stankiewicz i Sylwia Karwowska, kl. II a Technikum nr 3
4) Arbuzowy torcik – Piotr Litwiniuk, kl. I a Technikum nr 3
5) Paszcza – Paweł Cieśluk, kl. II a Technikum nr 3
6) Marchewkowy bukiet – Wioleta Kopcych, kl. II a Technikum nr 3
7) Cebulowa lilia – Mateusz Kubów, kl. I b Technikum nr 3
Warsztaty i konkurs przygotowały nauczycielki: Katarzyna Niezbecka i Agnieszka Potomska.
Fot. Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku