21.10.2020r. uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku oraz uczestnicy Hufca Pracy Giżycko wzięli udział w warsztatach kulinarnych w ramach Innowacji „Kulinarne Skarby Mazur” w Spytkowie.
„Spotkanie rozpoczął Prezes Stowarzyszenia „Aktywne Spytkowo”, przybliżył on uczestnikom historię „ciasta z ognia”, które sięga XV wieku. Sekretny przepis sękacza pochodzi z 1892 r. i niewątpliwie jest wyjątkowym przysmakiem naszego regionu. Proces przygotowania i wypieku jest pracochłonny i zajmuje parę godzin. Mieliśmy możliwość przekonania się o tym osobiście. Pod nadzorem Pani sołtys uczniowie przygotowali ciasto, a następnie udali się pod wiatę, gdzie był już rozgrzany piec, w którym w sposób tradycyjny, na naturalnym ogniu z drewna liściastego powstawało nasze dzieło.
Pieczenie sękacza wymaga wprawy i uważności, ale efekt w postaci słodkiego wypieku wynagrodził uczestnikom ich starania. Z przyjemnością, zaangażowaniem przyszli kucharze i cukiernicy uczestniczyli w warsztatach, których celem było pokazanie, że warto pielęgnować tradycje własnego regionu a przepisy kulinarne, odtwarzają stare umiejętności, zwyczaje i obrzędy”. – Ewelina Miara Ochotniczy Hufiec Pracy
informacja i zdjęcia: Ochotniczy Hufiec Pracy w Giżycku