Konkurs Gastronomiczny „Ugotuj sobie sukces” został zorganizowany przez Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim. Uczeń klasy IV c ZSZ w Giżycku – Przemek Rakowski wywalczył II miejsce w konkursie. Celem konkursu było propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej województwa warmińsko-mazurskiego.
Uczestnicy przygotowywali w czasie dwóch godzin regionalną potrawę i podawali ją w zgodzie z nowoczesnymi trendami. Dużym powodzeniem cieszył się ceniony na Warmii i Mazurach sandacz, który przygotowywany był na kilka sposobów. Przemek wykonał „Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami”, które szanowne jury postanowiło nagrodzić. W komisji konkursowej zasiadali między innymi: p. Krzysztof Mazurek- szef kuchni Hotelu Krasicki w Lidzbarku Warmińskim oraz p. Olga Lompa – szefowa kuchni w Pałacu Galiny, którzy pogratulowali młodzieży wysokich umiejętności, talentu i pasji oraz zafundowali dodatkowe nagrody takie jak pobyt w SPA i lekcje jazdy konnej. Organizatorzy konkursu zadbali o miłą atmosferę i zorganizowali dla młodzieży i opiekunów wycieczkę do Hotelu Krasicki – położonego w widłach dwóch rzek Obiekt stanowi historyczne przedzamcze rezydencji Biskupów Warmińskich – najcenniejszego, widzialnego świadectwa historii Warmii i Mazur. Uczestników zachwyciły urokliwe położenie hotelu, pokoje urządzone w stylu gotyckim, szczególnie Apartament Ignacego Krasickiego, nowoczesne sale konferencyjne, wykwintne restauracje, nastrojowa Bibloteka Cafe.
Opiekunowie:
U. Siergiej-Todryk (przygotowanie ucznia do konkursu)
A. Potomska