Folwark Łękuk i Partnerstwo Dzikie Mazury zapraszają jesienią (5 – 6 październik br.) na Rykowisko jeleni! Gody jeleni są w stanie wzbudzić niezwykłe emocje i dreszcze u każdego, kto chce poznać i poczuć prawdziwe „bijące serce przyrody”. Z okresem jelenich godów zbiega się również najlepszy czas na grzybobranie. Rykowisko to 2 – dniowe połączenie prawdziwej przyrody, a jednocześnie jesienny festiwal smaku i potraw.
Na Rykowisku można będzie posłuchać ryku jeleni, poznać dziewiczą puszczę, uczestniczyć w klimatycznych spotkaniach artystyczno – przyrodniczych, dobrze zjeść, a także zaopatrzyć się w zdrowe, ekologiczne produkty na zimę z gospodarstw położonych w rejonie, gdzie jest najczystsze powietrze w Polsce.
Poniżej prezentujemy wstępny program Rykowiska. Może on jednak ulec zmianie. Warto więc obserwować na bieżąco stronę internetową Folwarku Łękuk
Program:
Sobota 5.10.2013
11:00 – 16:00 RYKOWISKO- NIEZWYKŁY SPEKTAKL NATURY
- Cykl prezentacji, spotkań autorskich, wystaw poświęconych godom jeleni. Planujemy udział m.in.: Andreas Gautschi – rykowisko w Puszczy Rominckiej, Grzegorz Leśniewski – diaporamy przyrodnicze, Dariusz Karp – rykowisko w Puszczy Augustowskiej, Cezary Tryk – historia puszczańska
17:00 Całonocne wyjście na rykowisko do Puszczy Boreckiej z Rangersami Dzikich Mazur
- Działania fotograficzne prowadzone przez fotografików przyrody Partnerstwa Dzikie Mazury
Niedziela 6.10.2013
8:00 – 12:00 MISTRZOSTWA DZIKICH MAZUR W GRZYBOBRANIU
Zgłoszone osoby zbierają grzyby w określonym terenie, przestrzegając zasad opartych na m.in. ekologii i poszanowaniu przyrody. Ocenie podlega: ilość zebranych grzybów, umiejętność poruszania się po lesie według mapy, przestrzeganie zasad ekologicznych. Na podstawie regulaminu zostanie wyłoniony zwycięzca konkursu – „Mistrz Grzybobrania”. Trzej najlepsi grzybiarze otrzymają również cenne nagrody.
12:00 – 15:00 „Najlepsza Kuchnia Dzikich Mazur”
- I – turniej kulinarny o tytuł „Najlepszej Kuchni Dzikich Mazur” – profesjonaliści (szefowie kuchni wiodących obiektów z obszaru Dzikich Mazur) kontra amatorzy (lokalni mieszkańcy wcześniej wytypowani z terenu gmin Dzikich Mazur).
- II – najlepsze potrawy z grzybów: do otwartego konkursu osoby przyjezdne przywożą ze sobą swoje potrawy i przetwory wykonane z grzybów. Publiczność w specjalnych ankietach wybierze najlepsze spośród nich.
- III – towarzyszący jarmark żywności lokalnej
16:00 – podsumowanie, przyznanie tytułów kulinarnych, losowanie, wręczenie nagród
Zapraszamy