07 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie odbył się II etap konkursu kulinarnego o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” – etap wojewódzki. W konkursie brało udział 20 uczniów z 10 szkół ponadgimnazjalnych województwa warmińsko-mazurskiego.
Zespół Szkół Zawodowych reprezentowały uczennice kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
1.Małgorzata Baranowska – klasa IV a T
2.Dominika Komosa – klasa III a T
Uczennice musiały wykonać 5 porcji potrawy zgodnie z tematem:
„ Sandacz – król zalewu Wiślanego w towarzystwie darów lasu warmińsko-mazurskiego i polskiej kaszy”
Zmagania uczestników oceniało profesjonalne jury w następującym składzie:
Dariusz Struciński Szef Kuchni Hotelu ANDERS**** w Starych Jabłonkach
Tomasz Milewski Szef Kuchni Hotel Mikołajki *****
Krzysztof Gradzewicz Szef Kuchni Spiżarnia Warmińska
Mariusz Gachewicz Szef Kuchni Hotelu Zamek Gniew ****
Grzegorz Labuda Szef Kuchni Restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku
Angelo Colombo Szef Kuchni Hotelu Srebrny Dzwon*** w Kadynach
Justyna Goerick- Ostrowska- Restauracja Spichlerz Mariacki w Braniewie
Zaszczytne I miejsce zdobyli uczniowie Zespołu Szkół NR 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie:
Dominik Bosek i Mateusz Galbarczyk pod opieką nauczyciela Grzegorza Cioska.
II miejsce zdobyły uczennice naszej szkoły – Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku:
Małgorzata Baranowska i Dominika Komosa pod opieką nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Małgorzaty Leguckiej.
III miejsce: Tomasz Kaszlewicz i Piotr Kaślewicz – z opiekunką Marzeną Wyłogą.
Małgorzata Baranowska i Dominika Komosa trafiły przez żołądek do serca oceniających zdobywając również nagrodę publiczności, którą wyłoniło jury „Koneserów Smaku”.
Zwycięzcom gratulujemy!!!
Kolejna XXII Edycja Konkursu odbędzie się w Zespole Szkół NR 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie.