Warsztaty kulinarne w SOSW

10 maja 2023 r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Giżycku odbyły się warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu z Polsko-Litewskiego Funduszu Wymiany Młodzieży. W zajęciach wzięli udział polscy uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia oraz młodzi ludzie z tożsamej szkoły na Litwie.

Celem zajęć praktycznych było przygotowanie młodzieży do udziału w projekcie „Historia w gotowaniu zapisana”, którego finał odbędzie się w Alytusie na Litwie. W trakcie realizacji programu uczestnicy obu państw będą wspólnie gotować potrawy swoich krajów, poznawać historię tych potraw oraz przedstawiać ją kolegom. Uczestnicy, każdego dnia, będą też uczyć się dekorowania stołów z dbałością o detale. Głównym celem projektu jest poznanie dziedzictwa kulinarnego Polski i Litwy w powiązaniu z historią obu narodów. Podczas projektu, w trakcie wspólnych działań, uczniowie będą pokonywać bariery komunikacyjne w dialogu międzykulturowym, podniosą poziom samooceny, rozwiną zainteresowania i umiejętności wykonywania posiłków oraz ich prezentowania.

 

 

Źródło informacji: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Giżycku