25 maja br., ostatniego dnia projektu „Historia w gotowaniu zapisana” uczniowie obu szkół przygotowali placki po zbójnicku i szarlotkę z lodami waniliowymi, według polskich przepisów oraz sałatkę z tuńczykiem w roli głównej na wzór tradycji litewskiej. Szarlotką i sałatką przywitali zaproszonych gości – Panie: Małgorzatę Czopińską (dyrektora Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych w Giżycku), Annę Kryczkę (starszego referenta PZOSiPO w Giżycku), Edytę Augustyniak (wicedyrektora Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Giżycku) oraz Pana Vytautasa Zubrasa (dyrektora Alytaus Profesino Rengimo Centras). Podczas niniejszego spotkania rozmawiali o przebiegu i efektach projektu. Przedstawili też zebranym prezentację multimedialną dotyczcą zakończonych właśnie warsztatów kulinarnych. Po dyskusji, w oficjalnej części spotkania, otrzymali certyfikaty i drobne upominki od organizatorów projektu. Po wszystkim przyszedł czas na wspólne zdjęcia i pożegnania. To był intensywnie i dobrze spędzony czas. Projekt był finansowany ze środków Polsko-Litewskiego Funduszu Wymiany Młodzieży.
Źródło: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. J. Brzechwy w Giżycku