Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Giżycku

 

UWAGA MIESZKAŃCY POWIATU GIŻYCKIEGO

W związku z wystąpieniem w gminie Giżycko ogniska choroby – wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu informujemy, że mięso drobiowe oferowane do sprzedaży w ramach legalnego obrotu, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego.

  1. Mięso drobiowe trafiające do naszych sklepów:
  • pochodzi od zwierząt, które przed przyjazdem do rzeźni zostały zbadane klinicznie przez urzędowych lekarzy weterynarii oraz nie wykazywały objawów chorób zakaźnych, w tym chorób zwalczanych z urzędu oraz były zaopatrzone w świadectwo zdrowia;
  • zostało pozyskane ze zwierząt ubitych w rzeźniach nadzorowanych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii, w których kontrole nad ubojem i rozbiorem sprawują urzędowi lekarze weterynarii.
  1. Wirus ptasiej grypy w mięsie ginie w obróbce termicznej w temperaturze powyżej 70°C.

                                                                     dr n. wet.   Agnieszka Raczyńska

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Giżycku