1 grudnia 2022 roku młodzi adepci sztuki kulinarnej z Zespołu Szkół Zawodowych, po zakwalifikowaniu się do kolejnych regionalnych eliminacji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki 2”, stanęli do potyczek kulinarnych z innymi drużynami. Młodzież gotowała pod okiem profesjonalnych kucharzy i dietetyków w Podlaskiej Akademii Kulinarnej. Naszą szkołę reprezentowali : Angelika Bieciuk z klasy III Technikum oraz Mateusz Kunicki z klasy IV Technikum. W ciągu dwóch godzin przygotowali: zupę z kurczakiem, warzywami oraz grzybami leśnymi a także kurczaka pieczonego w cydrze. Oprócz możliwości sprawdzenia swoich umiejętności praktycznych uczniowie uczestniczyli w pokazach na temat rozbioru tuszek drobiowych a także ciekawych wykładach dotyczących obalenia mitów na temat szkodliwości mięsa drobiowego. Uczestnicy konkursu musieli wykazać się kreatywnością, znajomością technik kulinarnych oraz odpowiednim tempem pracy.
Źródło: Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku